ΠΤΥΧΙΟ ΙΤΑΛΙΚΩΝ PLIDA – ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΕΠ – ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΙΤΑΛΙΚΩΝ

Το PLIDA  είναι πτυχίο Ιταλικών που εκδίδεται από το Ινστιτούτο Dante Alighieri της Ρώμης δια μέσου της Ελληνικής Επιτροπής Αθηνών και αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας και από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας – άρα και από τον ΑΣΕΠΠιστοποιεί επίσημα τη γνώση των Ιταλικών σε όλα τα επίπεδα.

Κάθε υποψήφιος επιλέγει το επίπεδο ή τα επίπεδα  στα οποία θα εξεταστεί στην ίδια εξεταστική περίοδο, για παράδειγμα  Β2 ή Β2 και  Γ1. Η εξέταση κάθε επιπέδου έχει 4 ενότητες, μια για κάθε γλωσσική δεξιότητα:
1. Κατανόηση προφορικού λόγου
2. Κατανόηση γραπτού λόγου
3. Παραγωγή γραπτού λόγου
4. Παραγωγή προφορικού λόγου

Κάθε ενότητα δίνει 30 βαθμούς, ενώ για την απόκτηση του πτυχίου απαιτούνται τουλάχιστον 18/30 βαθμοί σε κάθε ενότητα. Εάν αποτύχει σε μία ή περισσότερες ενότητες, ο υποψήφιος «κρατάει» τις ενότητες που πέρασε και μπορεί να δώσει τις υπόλοιπες την επόμενη εξεταστική, με τα ανάλογα εξέταστρα.

Η πρώτη ενότητα (κατανόηση προφορικού λόγου) διαρκεί 50 λεπτά και αποτελείται από 4 μέρη, που περιλαμβάνουν συνολικά 18 ερωτήσεις. Σε περίπτωση που δοθεί σωστή απάντηση, αυτή θα βαθμολογηθεί με βάση τον βαθμό δυσκολίας. Δηλαδή ο βαθμός δεν είναι ίδιος για όλες τις σωστές απαντήσεις. Η συνολική μέγιστη βαθμολογία είναι το 30 και η βάση το 18.

Η δεύτερη ενότητα (κατανόηση γραπτού λόγου) διαρκεί 70 λεπτά και αποτελείται από τέσσερα μέρη, που περιλαμβάνουν συνολικά 15 ερωτήσεις. Σε περίπτωση που δοθεί σωστή απάντηση, αυτή θα βαθμολογηθεί με βάση τον βαθμό δυσκολίας. Δηλαδή ο βαθμός δεν είναι ίδιος για όλες τις σωστές απαντήσεις. Η συνολική μέγιστη βαθμολογία είναι το 30 και η βάση το 18. Οι λάθος απαντήσεις, εκείνες που δεν έχουν απαντηθεί καθώς και αυτές όπου έχουν δοθεί επιπλέον απαντήσεις βαθμολογούνται με 0.
Στο τέλος της εξέτασης ο υποψήφιος έχει 10 λεπτά στην διάθεσή του για να μεταφέρει τις απαντήσεις στο φύλλο των απαντήσεων.

Η τρίτη ενότητα (παραγωγή γραπτού λόγου) διαρκεί 60 λεπτά και αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος ο εξεταζόμενος – βάσει οδηγιών και πληροφοριών που του δίνονται – θα πρέπει με 160 έως 200 λέξεις να αναπτύξει το θέμα. Στο δεύτερο μέρος θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ δύο θεμάτων και να το αναπτύξει με 160 έως 200 λέξεις.

Η τέταρτη ενότητα (παραγωγή προφορικού λόγου) διαρκεί περίπου 15 λεπτά και αποτελείται από δύο μέρη.

Στο πρώτο μέρος, οι δύο συνομιλητές θα πρέπει να συμφωνήσουν για να βρουν μια λύση σε ένα θέμα, εκφράζοντας ο καθένας την προσωπική του άποψη για το θέμα αυτό, έχοντας στην διάθεση τους στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να στηρίξουν την άποψη τους.

Στο δεύτερο μέρος, ο υποψήφιος διαβάζει ένα κείμενο με πληροφορίες και προετοιμάζει ένα μονόλογο στον οποίο αναφέρει αυτό που διάβασε και εκφράζει την προσωπική του άποψη, κάνοντας αναφορά σε μια προσωπική εμπειρία. Ο υποψήφιος έχει στην διάθεσή του μια λίστα με πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν να σχεδιάσει τον μονόλογο. Στο τέλος του μονόλογου απαντάει σε ερωτήσεις του εξεταστή σχετικές με το θέμα.

Οι εξετάσεις Ιταλικών PLIDA διακρίνονται για την απλότητα και τη φιλικότητά τους.

Πλεονεκτήματα των εξετάσεων PLIDA

1) Δεν υπάρχει αρνητική βαθμολογία, όπως συμβαίνει σε άλλες εξετάσεις Ιταλικών.

2) Εάν αποτύχει σε μία ή περισσότερες ενότητες, ο υποψήφιος «κρατάει» τις ενότητες που πέρασε και μπορεί να δώσει τις υπόλοιπες την επόμενη εξεταστική, με τα ανάλογα (δηλαδή μειωμένα) εξέταστρα.

3) Δεν υπάρχουν ασκήσεις σχετικές με γραμματικά φαινόμενα. Η γνώση της γραμματικής και του συντακτικού βαθμολογείται μέσω της χρήσης της γλώσσας στις εκθέσεις.

4) Ο υποψήφιος μπορεί να συμμετάσχει στις εξετάσεις 2 διαφορετικών επίπεδων PLIDA κατά την ίδια εξεταστική περίοδο (π.χ. Β2 & C1), γεγονός που μεγιστοποιεί τις πιθανότητες επιτυχίας του.

 Τα  Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ευρωδιάσταση διατηρούν ακαδημαϊκή συνεργασία με τη Società Dante Alighieri – Comitato di Atene, επίσημο εξεταστικό φορέα των εξετάσεων PLIDA στην Ελλάδα, γεγονός που διασφαλίζει ότι οι σπουδαστές τους έχουν άμεση και έγκυρη πληροφόρηση για την εκάστοτε επίκαιρη μορφή των εξετάσεων. 

Γιατί το να μάθει ένας ενήλικος Ιταλικά είναι μία έξυπνη επένδυση; 

  • Πάρα πολλές σημαντικές Ιταλικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
  • Οι οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας είναι γενικότερα πολύ στενοί.

Επομένως,  η εκμάθηση Ιταλικών αποτελεί μία πολύ έξυπνη επένδυση για κάποιον που θέλει να κάνει τη διαφορά στην αγορά εργασίας. Το γεγονός ότι τα Ιταλικά είναι μία φιλική, ευχάριστη και σχετικά εύκολη στην εκμάθησή της γλώσσα είναι ένας ακόμα λόγος να τα επιλέξει κάποιος.

Πόσο χρόνο λοιπόν χρειάζεται κάποιος για να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο γνώσης της Ιταλικής γλώσσας; Και πόσο θα του κοστίσει;

Εφόσον επιλέξετε Ευρωδιάσταση για να μάθετε Ιταλικά, η απάντηση αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη και στα δύο σκέλη:

α) Θα σας πάρει σε κάθε περίπτωση λιγότερο από ένα χρόνο για να φτάσετε σε ένα καλό επίπεδο γνώσης της Ιταλικής γλώσσας (PLIDA Β2 / αντίστοιχο του Lower των Αγγλικών).

β) Θα σας κοστίσει κάτω από 700€ με δώρο τα βιβλία (αξίας 90€)*. Με άλλα λόγια, με τα χρήματα που θα ξόδευε κάποιος για ένα κινητό ή κάποιο άλλο gadget, εφόσον επιλέξει Ευρωδιάσταση, μπορεί να προσθέσει την Ιταλική γλώσσα στο βιογραφικό του. Αξίζει τον κόπο, δε νομίζετε;

*Ενδεικτική τιμή προσφοράς 2022 με προεξόφληση των διδάκτρων.

Scroll to Top

Νο1 επιλογή των ενηλίκων για πιστοποίηση Ιταλικών.

Αποκτήστε αναγνωρισμένη από το ΑΣΕΠ πιστοποίηση Ιταλικών Β2 πολύ γρήγορα και πολύ οικονομικά και λάβετε επιπλέον μόρια. 26 χρόνια εμπειρίας.Πάνω από 2.450 επιτυχόντες. Στενή συνεργασία με τον εξεταστικό φορέα. Ευέλικτο ωράριο. Τάξη, online ή blended learning. 50% έκπτωση, δώρο όλα τα βιβλία και δεύτερη ξένη γλώσσα. Επιπλέον έκπτωση για εκπαιδευτικούς. 

Επικοινωνία: 210 38.44.888, 210 41.000.34, 210 96.200.43